Kralendijk
Algemene info
Bonaire is een eiland in de Caribische Zee, hoort bij de Nederlandse Antillen en is het meest oostelijke van de Benedenwindse Eilanden. Het eiland is 40 km lang en 5 tot 12 km breed. Bonaire bestaat uit een kern van oud stollings- en afzettingsgesteente dat zich meer dan honderd miljoen jaar geleden door o.a. onderzeese uitbarstingen heeft gevormd. Zestig miljoen jaar geleden kwam dit dikke gesteente boven zeeniveau uit en werd daarna omgeven door koraalkalksteen.
Door deze geologische processen is een eiland ontstaan met in het noordwesten een heuvellandschap, in het midden een terrassenlandschap en in het zuiden een vrij laag en vlak landschap. Hier vindt men ook zoutpannen die ook in het noordwesten te vinden zijn. Deze zoutpannen zijn ontstaan tijdens het stijgen en dalen van de zeespiegel tijdens de ijstijden. Onder invloed van de hoge temperatuur in combinatie met de weinige regenval bleef het zout achter.
Hoogste punt is de "Brandaris" (241m). Aan de westkant van het eiland ligt voor de kust bij Kralendijk, de hoofdstad, het onbewoonde koraaleilandje Klein Bonaire. In 1996 werd bekend dat een plaatselijke projectontwikkelaar plannnen had om op het eilandje een hotel, bungalows, winkels, een casino, duikshops en aanlegpieren te bouwen. De Stichting Bescherming Klein Bonaire kwam in actie en al snel werd duidelijk dat om het eilandje te reddden het gekocht zou moeten worden van de projectontwikkelaar. Na langdurige onderhandelingen werd Klein Bonaire rond 2000 verkocht voor 4,2 miljoen euro.
Behalve de Nederlandse regering droegen ook het Wereld Natuur Fonds en de stichting hun steentje bij. Nederland stelde wel als voorwaarde dat Klein Bonaire een officieel natuurpark zou moeten worden. Klein Bonaire is een uniek gebied met een fragiel eco-systeem. Bovendien is het een belangrijke broedplaats voor zeeschildpadden en in de grotten op het eiland verblijven vleermuizen. Verder heeft Klein Bonaire één van de mooiste riffen in het Caribsch gebied met bijzondere en kleurrijke vissen.
Onderwaterwereld
De natuur vormt de voornaamste trekpleister van dit wonderschone eiland. Nergens anders in de Caribbean wordt de onderwaterwereld zo goed in stand gehouden als op Bonaire.
Klimaat
Bonaire heeft een tropisch-aride (=droog en dor) klimaat met als belangrijkste kenmerk heel veel zon. Ook waait er bijna altijd een verkoelende passaatwind. De gemiddelde jaartemperatuur is 27,5°C. Er is weinig verschil tussen de dag- en de nachttemperatuur en het temperatuurverschil tussen zomer en winter is maar twee graden. In januari en februari is 't het koelst, overdag 29°C en 's nachts ongeveer 25°C. In september en oktober is 't het warmst, overdag 31°C en 's nachts ongeveer 27°C. Er is bijna geen dag zonder zonneschijn. Gemiddeld valt er per jaar ongeveer 500 mm regen. De regen valt vaak 's ochtends in de vorm van korte, hevige, plaatselijke buien. De meeste regen valt in de maanden oktober, november en december. Tropische stormen komen op Bonaire niet voor. De zeewatertemperatuur is gemiddeld ongeveer 27°C.
Oppervlakte
Het eiland behoort tot de benedenwindse eilanden en ligt voor de kust van Venezuela. Bonaire is 38 km lang en op het breedste punt 11 km breed.
Staatkundig
Behorend bij de Nederlandse Antillen van het Koninkrijk der Nederlanden.
Hoofdstad
Kralendijk.
Taal
De officiële taal is Nederlands, maar de voertaal is Papiamentu. De meeste bewoners spreken ook Engels of Spaans.
Munteenheid
De officiële valuta is de Antilliaanse gulden. Amerikaanse dollars worden vrijwel overal als betaalmiddel geaccepteerd.
Reisinformatie
U vliegt met KLM rechtstreeks vanaf Amsterdam.
Tijdsverschil
Zomertijd: 6 uur vroeger. Wintertijd: 5 uur vroeger.
Voltage
110 Volt. Het gebruik van een adapter wordt aanbevolen.
Vaccinaties
Geen.
Visum
Geen.
Reisdocumenten
Nederlanders kunnen volstaan met een geldig paspoort en een geldig retourticket. Een Europese identiteitskaart is niet geldig. Als vakantieganger mogen Nederlanders maximaal 3 maanden verblijven met mogelijke verlenging tot 6 maanden. Een Nederlands paspoort hoeft alleen nog geldig te zijn bij terugkeer. Voor inwoners van België geldt dat u een reispas nodig heeft; een identiteitskaart volstaat niet!
Vluchten
De vluchten naar Bonaire worden uitgevoerd door KLM / Air France en kunnen een tussenstop hebben op Curacao of Aruba. Voor meer vluchtinformatie verwijzen we u naar
deze website.