Er is in Cuba een nieuwe wet aangenomen die buitenlandse bezoekers verplicht per 1 mei 2010, bij aankomst in Cuba, een bewijs te tonen van een in Cuba geldige ziektekostenverzekering of reisverzekering met dekking van medische kosten in Cuba. Indien dit bewijs niet kan worden overlegd dient u ter plaatse op de luchthaven een vervangende verzekering af te sluiten en te betalen.
Nederlandse verzekeringsmaatschappijen en zorgverzekeraars hebben zich op de nieuwe situatie voorbereid en u kunt, na een telefoontje met uw verzekering, in het bezit komen van een in het Engels opgestelde verklaring. In deze verklaring dient vermeld te zijn welke medische kosten tijdens uw vakantie in Cuba gedekt zijn, tevens dient uw polisnummer, uw naam en de naam van de verzekeraar in de verklaring gemeld te worden. Let op: een verzekering via een Amerikaanse (dochter)maatschappij wordt niet geaccepteerd in Cuba.
Wij adviseren u om een dergelijke verklaring zo snel mogelijk bij uw (zorg)verzekeraar op te vragen zodat u probleemloos naar Cuba kunt afreizen. Tevens adviseren wij u de originele verklaring mee te nemen naar Cuba. Het is niet zeker dat aan u bij aankomst door de autoriteiten om de verklaring gevraagd wordt, doch op het moment dat men hierom verzoekt dient u de verklaring te kunnen overleggen.
Tenslotte laten wij u weten dat u zelf verantwoordelijk bent voor het bij zich hebben van de juiste informatie. Wij dragen als reisorganisator geen verantwoordelijkheid, noch kunnen wij aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van de verklaring en/of de gevolgen van het niet in het bezit hebben van de juiste verklaring.
Gezondheid
Er zijn geen inentingen vereist. Wij adviseren u wel contact op te nemen met een van de gezondheidsorganisaties vermeld op de reisinfo pagina.
Geldzaken
Het aangewezen betaalmiddel op Cuba is de zogenaamde ?Peso Convertible? (CUC), de converteerbare Peso, welke probleemloos kan worden omgewisseld aan de hotelreceptie, bij de wisselkantoren en de banken tegen de euro. De wisselkoers wordt conform de internationaal geldende standaard berekend, waarbij de US dollar als basis wordt genomen in een verhouding van 1 op 1 (met andere woorden: 1 CUC = 1 USD). Sinds 8 november 2004 wordt de Amerikaanse dollar niet meer geaccepteerd als cash betaalmiddel. Sinds die datum geldt de ?Peso Convertible? als wettig betaalmiddel, zowel voor de Cubaanse bevolking als voor de buitenlandse bezoekers. De munt is van toepassing op cash aankopen in winkels, hotels, restaurants, bars, cafés, taxi?s, bij autoverhuurbedrijven en overige ondernemingen die tot november 2004 de US dollar als betaalmiddel aannamen. In de meeste toeristische bestemmingsgebieden kan in de praktijk ook met de euro worden betaald. Dit geldt voor de regio?s: Varadero, Jardines del Rey, St. Lucia, Playa Covarrubias en de strandgebieden van Holguin. De invoer en het bezit van US dollars is geoorloofd. Voor het omwisselen van de US dollar naar de Peso Convertible? is een wisselbelasting van toepassing van 10%. Geen wisselbelasting is van toepassing op het cash inwisselen van euro?s, Canadese dollars, Engelse ponden en Zwitserse franken. Waar kan men de deviezen in Peso Convertible wisselen? Wisselkantoren: euro?s, Canadese dollars, Engelse ponden en Zwitserse franken
Bankfilialen: vreemde valuta en US dollars vanaf een minimumbedrag van USD 10
Hotels: uitsluitend voor de hotelgasten, de eerder genoemde deviezen
Geautoriseerde onderneming en bepaalde instellingen: de US dollar vanaf een bedrag van USD 10 of een veelvoud daarvan.
Daarnaast kunnen buitenlandse bezoekers tevens op de internationale luchthavens de ?Peso Convertible? in vreemde valuta terugwisselen.
Creditcard: In hotels, grote restaurants en winkels met een uitgebreid assortiment worden Visa en Mastercard/Eurocard creditcards geaccepteerd. Niet geaccepteerd worden: American Express en Diners Club creditcards. Ook de E-go creditcard van de Postbank wordt niet geaccepteerd. Bij gebruik van een creditcard kan het voorkomen dat er 3% extra kosten in rekening worden gebracht. Er zijn nog geen geldautomaten beschikbaar. Zie ook de website:
www.eurocard.nl.
Giro Pinpas: Met een Nederlandse pinpas kunt u niet terecht.
Vervoer
Bus: De lokale 'peso'-bussen, daar waar aanwezig, in Cuba rijden onregelmatig (of helemaal niet) en zijn gewoonlijk overvol en in feite uitsluitend bestemd voor de lokale bevolking.
Taxis': Taxi's zijn relatief goedkoop (USD 0,30 per kilometer, met een basistarief van USD 1). Speciale toeristentaxi's in Havana en Varadero kosten ca. USD 4 per 5 kilometer.