Agros
Ayia Napa
Droushia
Fly Drive Cyprus
Ghoudi
Kato Drys
Kissonerga
Kyrenia
Larnaca
Limassol
Lysos
Mandria
Nikoklia
Paphos
Pissouri
Platres
Polis
Potamitissa
Protaras
Rondreizen
Tochni
Algemene info
Het geboorte eiland van Aphrodite, de Griekse godin van de schoonheid en de liefde, is een uitstekende bestemming voor liefhebbers van kwaliteit. Cyprus is zeer veelzijdig en beschikt over langgerekte stranden, authentieke vissersplaatsjes, schilderachtige bergdorpjes en een afwisselende natuur. Door de vele volkeren die het eiland hebben bezet is het een smeltkroes van culturen. U vindt dan ook vele kloosters, tempels, moskeeën en kastelen als stille getuige van deze overheersingen. Het binnenland wordt gedomineerd door het fraaieTroodosgebergte met de 1951 m hoge Olympus. Cyprus, u zult zich hier geen moment vervelen!
Geografische ligging
Het eiland Cyprus ligt in de Middellandse Zee, 70 km ten zuiden van Turkije, 100 km ten westen van Syrië en 380 km ten oosten van het Griekse eiland Rhodos.
Cyprus is sinds 1960 een onafhankelijke republiek en is onderverdeeld in twee delen het Grieks- Cypriotische gedeelte (Zuid- Cyprus) en het Turks- Cypriotische deel (Noord- Cyprus), dat alleen door Turkije sinds 1983 als een onafhankelijke staat wordt erkend.
Oppervlakte / afmetingen
Cyprus is met een oppervlakte van 9250 km2 het op drie na grootste eiland van de Middellandse Zee. Het is kleiner dan Sicilië en Sardinië, maar groter dan Kreta.
Klimaat
Cyprus heeft een Middellands- Zeeklimaat met lange, droge en hete zomers, korte milde winters en een aangenaam fris voorjaar. De meeste neerslag valt in de winter (dec.- feb.) Men kan op Cyprus drie gebieden onderscheiden namelijk, de centrale vlakte, de bergen en de kustgebieden. Op de centrale vlakte (Mesaoria) kan de maximumtemperatuur in hoogzomer oplopen tot 45 C. In de bergen (Troodosgebergte) kan men de meeste regen en de minste zon verwachten en het is er altijd heerlijk koel in de zomer. De kustgebieden daarentegen hebben het prettigste klimaat, omdat er bijna altijd een briesje waait en de temperatuur circa 5 C lager ligt dan in het warme binnenland.
Taal
Op Cyprus wordt door de Griekse Cyprioten een dialect van het Nieuw- Grieks gesproken, echter ook met oude invloeden, waardoor ook voor degenen die Grieks kennen, deze taal moeilijk verstaanbaar is. Bijna alle Griekse Cyprioten spreken goed Engels. De Turkse Cyprioten spreken de Turkse taal.
Tijdsverschil
Gedurende de zomermaanden is het op Cyprus 1 uur later dan in Nederland.
Bevolking
Op Cyprus wonen ongeveer 800.000 mensen, waarvan er circa 680.000 in het Grieks- Cypriotische gedeelte wonen. De bevolking bestaat voor 80% uit Grieks- Cyprioten en voor ruim 18% uit Turks- Cyprioten. De overige 2% wordt gevormd door Europeanen, Maronieten en Armeniërs. De religie neemt op Cyprus een belangrijke plaats in. In het Grieks- Cypriotische gedeelte van het eiland vervult de priester (papas) een belangrijke sociale functie. Op zondag zijn de steden uitgestorven en is er geen openbaar vervoer (m.u.v. een aantal bussen in Pafos), omdat men dan naar de kerk gaat.
De opvattingen over het huwelijk en het gezinsleven zijn op Cyprus nog uiterst traditioneel. Van bezoekers aan kerken, kloosters en moskeeën wordt verwacht dat zij zich passend kleden wat er op neer komt dat schouders, armen en benen bedekt moeten zijn.
Eten & drinken
Overal op het eiland zijn restaurants gevestigd, waar typisch Cypriotische gerechten worden geserveerd. Vlees dat op houtskool is gegrild is populair op Cyprus. De meeste Cypriotische maaltijden zijn onder meer voorzien van diverse soorten (geroosterd) vlees, rijst en groente. Een bijzonder gerecht is meze, waarbij de gehele maaltijd in 10 à 20 schaaltjes wordt opgediend. Populaire dranken op Cyprus zijn de lokale wijnen en het bier. In de meeste restaurants en bars is ook Griekse koffie verkrijgbaar.
Veiligheid/criminaliteit
Wat voor de gehele wereld geldt, geldt ook voor Cyprus. Pas op voor zakkenrollers, draag waardevolle objecten als een camera niet te opzichtig en gebruik in uw hotel of appartement een kluisje (indien aanwezig). Als u een auto huurt laat dan geen waardevolle zaken achter.
Religie
Ook op religieus gebied is Cyprus een verdeeld eiland. In het zuiden is men overwegend Grieks-orthodox, terwijl de bevolking in het noorden over het algemeen islamitisch is.
Valuta
De munteenheid van Cyprus is de Cypriotische Pond; de waarde van 1 Pond is ca. € 1,87 (mei ’04).
Pinnen
U vindt in de belangrijkste toeristencentra een groot aantal geldautomaten waar u met uw creditcard of pinpas geld kunt opnemen.
Creditcards
In de bekende toeristencentra worden de meest gangbare creditcards geaccepteerd, daarbuiten echter zelden.
Prijsniveau
De prijzen voor eten en drinken in restaurants en uitgaansgelegenheden zijn iets hoger dan het niveau in Nederland. De meeste supermarkten hebben een uitgebreid assortiment en de prijzen zijn gelijk aan of iets hoger dan in Nederland.
Fooien
Ook op Cyprus is het gebruikelijk dat u in de horecagelegenheden een fooi geeft. Het is gebruikelijk om (indien u tevreden bent) ca. 10% van de totaalprijs aan fooi te geven.
Reisdocumenten
Voor uw verblijf in Cyprus dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort of Europese identiteitskaart. Indien u niet in het bezit bent van een van deze grensdocumenten raden wij u aan informatie te verschaffen bij het Cypriotisch Verkeersbureau in Amsterdam.
Visa
Voor Cyprus is geen visum verplicht.
Gezondheid
Voor Cyprus heeft u geen vaccinaties nodig. Wij raden u aan voor exacte gegevens uw arts, G.G.D., Schiphol vaccinatiecentrum (tel. 020 – 6014712) of informatielijn voor Reizigers (tel. 0900 – 9584/ca. € 0,45 per minuut) te raadplagen.
(Drink)water
Het drinkwater is veilig, de smaak is niet altijd even lekker. Wij raden u aan drinkwater in flessen te kopen. Het kan voorkomen dat de waterleiding gedurende de heetste maanden enige uren per dag wordt afgesloten.
Zonnebrand
Pas in Cyprus op met de zon, zelfs in het voor- en naseizoen kan deze verraderlijk fel zijn. Langs de kusten waait vaak een verfrissende wind waardoor wordt de sterkte van de zon moeilijk is in te schatten. Gebruik zonnebrandolie met een hoge beschermingsfactor en zoek, zeker de eerste dagen, regelmatig een schaduwrijk plekje op.
Elektriciteit
Voltage
De voltage is 220-240 Volt, wij adviseren u een verloopstekker mee te nemen.
Bereik GSM
Met uw Nederlandse mobiele toestel kunt u vrijwel overal met een goede verbinding naar Nederland telefoneren, slechts in sommige bergachtige gebieden kan de verbinding niet optimaal zijn.
Auto-/ Motorhuur
Een aanrader om meer van het land te zien, de wegen zijn goed en de bezienswaardigheden talrijk. Voor autohuur heeft u minimaal 1 jaar een geldig rijbewijs nodig en een minimum leeftijd van 21 (soms 23). Wij raden u aan de auto/motor via onze reisleiding of lokale vertegenwoordiging te huren. Enerzijds voor het gemak, anderzijds voor de zekerheid van goede contractuele afspraken. Uiteraard kunt u zeer voordelig een huurauto bij uw reservering bijboeken.
Brommer-/ Fietshuur
Als de afstanden niet zo groot zijn is het wellicht een aanrader een brommer of fiets te huren. Op deze manier geniet u optimaal van de zon en de omgeving! Er zijn veel aanbieders, om te voorkomen dat u slecht onderhouden materiaal huurt, verwijzen wij naar onze reisleiding of lokale vertegenwoordiging die precies kan vertellen welke verhuurder de beste prijs/kwaliteit verhouding biedt. Wij wijzen erop dat u bij brommerhuur verplicht bent een helm te dragen en in bezit dient te zijn van een brommercertificaat/rijbewijs. Voldoet u hier niet aan dan bent u niet verzekerd.
Meer informatie Terug naar boven
Verkeersbureau Cyprus
Prinsengracht 600
1017 KS Amsterdam
Tel.: 020-6244358
Fax: 020-6383369
E-mail:
cyprus.sun@wxs.nl
Internet:
www.cyprusvisitor.com