Belvilla
Berlijn
Algemene info
Taal
De officiële taal is Duits. In Saarland wordt ook Frans gesproken en in het noorden van Schleswig-Holstein spreekt een minderheid Deens. Verder hebben diverse streken hun eigen dialect. Men kan over het algemeen goed terecht met Engels.
Geldzaken
Duitsland heeft als betaalmiddel de Euro. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten is vrij groot. De meeste banken zijn van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30-12.30 uur en van 14.30-16.00 uur; op donderdag sommige banken tot 18.00 uur.
Visum en paspoort
U dient in het bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs of paspoort.
Vanaf 26 juni 2012 hebben kinderen verplicht een eigen reisdocument nodig! Een bijschrijving van het kind in het paspoort van een van de ouders is vanaf 26 juni niet meer geldig. Let op dat met een terugreis datum na 26 juni 2012 deze nieuwe regel ook geldt.
Gaat u met uw kinderen nog deze zomer op vakantie? Vraag het paspoort of de identiteitskaart dan voor 1 mei 2012 aan. Dit vanwege de tijd die uw gemeente nodig heeft om het document te maken. Meer informatie over het aanvragen van het paspoort of identiteitskaart kunt u vinden op
http://www.paspoortinformatie.nl/nederlands/Kinderbijschrijving
Voltage
In Duitsland is het voltagenetwerk 220V.
Eten & drinken
In Duitsland wordt stevig gegeten. Het voedsel is echter zeer gevarieerd. Aan de kust wordt veel vis geserveerd. De Hamburger Aalsuppe is een ware lekkernij: paling, verse groenten en tuinkruiden, gedroogd fruit en sterke bouillon. Wereldberoemd is de Westfaalse gerookte ham met Pumpernickel (roggebrood), boter en ijskoude Steinhager (gekruide jenever). Koffie met Schwarzwälder Kirschtorte is een welkome onderbreking van de reis. Wijn drinkt men in Duitsland vaak per glas.
Nationale feestdagen
- 1 Januari Nieuwjaarsdag
- 6 Januari Driekoningen
- 1 Mei Dag van de Arbeid
- 15 Augustus Maria Hemelvaart
- 3 Oktober Dag van de Eenwording
- 1 November Allerheiligen
-25/26 December Kerstmis
Klimaat
In Duitsland vindt u een gematigd zeeklimaat, goed te vergelijken met het Nederlandse klimaat. Het voorjaar heeft de meest stabiele weersomstandigheden, de temperaturen liggen dan rond de 17°C. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot ruim 25°C. Hoger in de heuvels kan het wel eens wat frisser zijn.
Verkeer en brandstof
Rijden onder invloed van alcohol kan worden bestraft met een hoge boete en inbeslagname van het rijbewijs. In Duitsland mag men binnen de bebouwde kom 50 km/uur rijden. Buiten de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 100 km/uur. Op snelwegen, de befaamde Autobahn, geldt geen maximum snelheid. Er geldt wel een adviessnelheid van 130 km/uur. Op sommige trajecten geldt wel een maximum snelheid. Op veel Autobahnen wordt erg hard gereden en het is raadzaam de linkerbaan zo min mogelijk te gebruiken. De verkrijgbaarheid van bijna alle ons bekende brandstoffen is in Duitsland geen probleem. Alleen LPG is beperkt verkrijgbaar.
Raadpleeg voordat u op vakantie gaat de ANWB voor de actuele verkeersregels in het land van bestemming. In Duitsland hanteert men milieu zones.
Pech onderweg
We adviseren u om nadrukkelijk naar de ADAC Strassenwachthilfe te vragen; deze is oproepbaar via praatpalen. De plaatselijke sleepdiensten zijn namelijk veelal duurder. Voor ANWB-leden is hulp van de ADAC gratis indien u in het bezit bent van een Internationale Reis- en Kredietbrief Plus (sleepdiensten niet). Het landelijk nummer van de ADAC is +49 89 76 76 36 00 en is 24 uur per dag bereikbaar.
Omdat er op de Duitse Autobahnen vaak zeer snel wordt gereden, verdient het uit veiligheidsoverwegingen aanbeveling door te rijden naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Indien dit niet mogelijk is, moet u de auto altijd uiterst rechts neerzetten. Maak gebruik van uw alarmlichten en gevarendriehoek. Steek nooit de snelweg over. Het nationale alarmnummer is 112.
Fooien
Principieel is het geven van fooien in Duitsland niet verplicht, de service is reeds bij de nota inbegrepen. Toch vinden veel mensen het passend om fooien op vrijwillige basis te geven. In restaurants wordt als fooi voor de service 5 à 10 procent van het notabedrag aanbevolen. Bij de betaling wordt het notabedrag met het bedrag van de fooi naar boven afgerond. Fooien laat men in Duitsland nooit op de tafel achter. Ook voor taxichauffeurs is een fooi van ca. 10 procent gebruikelijk. In hotels krijgen kofferdragers over het algemeen 1 euro per stuk bagage, kamermeisjes 1 à 2 euro per dag.
Huisdieren
Voor honden, katten en fretten is een geldig EU-paspoort vereist. Voor meer informatie verwijzen we u naar uw dierenarts. Let op: u mag maximaal 3 (huis-)dieren meenemen.