Coraya Bay
Dahab
El Gouna
El Quseir
Hurghada
Makadi Bay
Marsa Alam
Port Ghalib
Safaga
Sahl Hasheesh
Sharm el Sheikh
Soma Bay
Algemene info
In het land van de Farao’s zult u keer op keer verbaasd worden. Het rijke verleden, met de resten van een meer dan 5.000 jaar oude beschaving, zal uw hart sneller doen kloppen. Denk hierbij aan de piramides, de sfinx, de vele tempels en de hoofdstad Cairo. Daarnaast biedt Egypte nog veel meer. De zonaanbidders kunnen terecht op de lange zandstranden aan de Rode Zee. Als u dan nog bedenkt dat de Rode Zee een van de mooiste plekken ter wereld is om te duiken, zult u zich realiseren dat Egypte een echt vakantieparadijs is.
Duikvakantie
Egypte is bij uitstek geschikt voor een prachtige duikvakantie. De Rode Zee biedt hier een fantastische en veelkleurige flora en fauna. Hurghada en Sharm el Sheikh zijn geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde duiker. Sudtours biedt de mogelijkheid om vooraf een duikpakket te boeken tegen gereduceerd tarief.
Daarnaast hebben de meeste hotels in ons programma een eigen duikschool of ze werken samen met andere duikscholen, zodat u ook ter plaatse een duikpakket kan samenstellen. Indien u daadwerkelijk aan een duikcursus wilt gaan deelnemen is het meestal vereist om een speciale duikverzekering afgesloten te hebben, een aantal pasfoto’s in te leveren en over een recente medische verklaring te beschikken.
Geografische ligging
Egypte ligt grotendeels in Noordoost- Afrika, maar omvat ook het Sinaï-schiereiland dat in het algemeen als een deel van Azië wordt beschouwd. Het land ligt in het noorden aan de Middellandse Zee en in het oosten aan de Rode Zee. Landgrenzen heeft het in het oosten met Israël, in het zuiden met Soedan en in het westen met Libië. Door zijn strategische ligging en op de grond van zijn leidende rol op cultureel en wetenschappelijk gebied neemt Egypte een centrale plaats in de Arabische wereld in.
Oppervlakte / afmetingen
Egypte is met haar totale oppervlakte van ruim een miljoen vierkante km ca. 24 maal groter dan Nederland. Ongeveer 93 procent van het land bestaat uit onvruchtbare woestijngrond.
Klimaat
Egypte kent een klimaat met warme tot zeer warme zomers. Juli en augustus zijn de heetste maanden. In Cairo en Aswan kan in juli en augustus het kwik stijgen tot 40º C. Aan de Rode Zee biedt de wind vaak wel enige verkoeling.
De winters zijn kort en zacht. In de woestijn en in de Sinaï kan het koud worden, daar kan de temperatuur s’nachts dalen tot 6º C. De beste tijd om Egypte te bezoeken ligt tussen november en april.
Taal
De officiële taal in Egypte is Arabisch, echter in alle toeristencentra spreekt men redelijk Duits en Engels.
Tijdsverschil
In Egypte is het 1 uur later dan in Nederland.
Bevolking
In Egypte wonen ca 75 miljoen mensen. Het heeft hiermee een bevolkingsdichtheid van 74 inwoners per km². Bijna 95% van de bevolking woont in het Nijldal en in de Nijldelta, dat slechts 3,5% van het grondgebied beslaat. De bevolkingsdichtheid is hier meer dan 1600 inwoners per km². Groot Cairo is de grootste stad van Afrika, hier wonen meer dan 12 miljoen mensen, in sommige delen is de bevolkingsdichtheid zelfs 140.000 inwoners per km².
Typisch Egyptisch
De meeste Egyptenaren zijn open, spontaan en behulpzaam. Ondanks hun armoede zijn de mensen meestal opgewekt. Egyptenaren nemen het leven wat gemoedelijker op dan wij, en aan hun gastvrijheid zou menig Europeaan een voorbeeld kunnen nemen. Natuurlijk zijn er opdringerige handelaars, maar over het algemeen wordt u als gast behandeld. Indien u openstaat voor de totaal andere levenswijze van de Egyptenaren en zich tolerant en flexibel opstelt, zult u deze andere cultuur op haar waarde inschatten en van een leerzame kennismaking kunnen genieten.
Eten & drinken
Egypte heeft een aantrekkelijke keuken en verschillende lekkere lokale drankjes. Hieronder vindt u een deel van de lokale mogelijkheden:
Eten:
Moulounhiya : spinaziesoep.
Kusjari : rijst met linzen en pasta met een lik tomatensaus.
Tabouleh : een salade van peterselie en tarwegries.
Hamam : duif, gevuld met groene tarwekorrels of rijst.
Sjisj kebab of kufta : gegrild schapengehakt, misschien vergezeld van pilav, rijst met groente en/ of noten.
Um ali : rijstevlaai met room en noten.
Aish es serail : in suikerstroop gekweekte honingkoek met room.
Baklava : een soort bladerdeeg met notenvulling, eventueel nog gearomatiseerd met honingsaus en extract van oranjebloesems.
Drankjes:
Kardakey : thee van hibiscusbloesems
Assir kassab : suikerrietsap
Irssous : dropwater
Alcoholhoudende dranken zijn verkrijgbaar in de grote hotels en in goede restaurants; de geïmporteerde soorten zijn meteen wat duurder. Stella Local, het lokale bier wordt in grote flessen verkocht en de Stella Export, iets zoeter van smaak, in kleine flesjes. Egyptische wijnen zijn wisselend van kwaliteit. De bekendste soorten zijn Rubis d’Egypte (rosé), Omar Khawam (rood) en Cru des Ptolemées (witte wijn).
Veiligheid/criminaliteit
Wat voor de gehele wereld geldt, geldt ook voor Egypte. Pas op voor zakkenrollers, draag waardevolle objecten als een camera niet te opzichtig en gebruik in uw hotel een kluisje (indien aanwezig).
Religie
Egypte is een Islamitisch land, wij raden u aan de gedragsregels die hier aan verbonden zijn te respecteren. Bedenkt u dat de Islam over het algemeen negatief reageert op opdringerigheid met de camera. Houdt met name rekening met mensen in gebed, gesluierde vrouwen en mensen op het platteland. Sommigen laten zich echter graag op de foto zetten, maar vragen daar wel geld voor. Topless zonnen raden wij u af.
Rustdag
In Egypte is de vrijdag de wekelijkse rustdag. Op deze dag zijn alle officiële instanties en banken gesloten.
Valuta
De munteenheid van Egypte is het Egyptische Pond. De waarde van 1 Pond is ca. € 0,13 (mei ‘12).
Pinnen
In Sharm el Sheikh en Hurghada zijn geldautomaten aanwezig.
Creditcards
Soms kunt u met een creditcard betalen.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Egypte is iets lager dan in Nederland.
Fooien
In Egypte zijn fooien zeer gebruikelijk en ze dienen als onderdeel van het dagelijks leven te worden beschouwd. In horecagelegenheden is het gebruikelijk om (indien u tevreden bent) ca. 10 % van de totaalprijs aan fooi te geven. Daarnaast wordt het zeer op prijs gesteld als u een klein bedrag aan het kamermeisje en/ of kofferjongen geeft.
Reisdocumenten / Visa
Tijdens uw reis naar Egypte moet u in het bezit zijn van een geldig paspoort (geldig tot minimaal 6 maanden na terugreis) en van een visum. Dit visum is te verkrijgen voor de douane op het vliegveld. Let op: Het visum is in principe niet verplicht maar wordt zeer sterk aangeraden. U heeft dit nodig indien u in geval van nood naar de Nederlandse Ambassade in Caïro zou moeten gaan. Ook kan het zijn dat u plotseling naar Nederland terug zou moeten reizen. Dit gebeurt vaak via Caïro en is enkel mogelijk met visum. Wanneer u eenmaal de douane bent gepasseerd is het niet meer mogelijk om achteraf alsnog een visum aan te schaffen. Reizigers die geen visum aanschaffen doen dit op eigen risico! Travelbits en de uitvoerende reisorganisatie wijzen alle verantwoordelijkheden bij problemen af indien u geen visum aanschaft.
Bovenstaande informatie geldt voor Nederlandse staatsburgers, indien u een andere nationaliteit heeft kunt u bij uw ambassade informeren welke documenten u nodig heeft. Volgens de ANVR- reisvoorwaarden bent u als klant zelf verantwoordelijk voor het in het bezit hebben van de juiste en benodigde documenten. Alle consequenties voor het niet hebben van de juiste documenten komen voor eigen rekening. Kinderen mogen t/m 15 jaar bij de ouders in het paspoort bijgeschreven staan, voor hen dient geen visum te worden aangeschaft. Reist u naar de Sinai (Sharm El Sheikh e.o. of Taba) dan heeft u de mogelijkheid tot 2 verschillende visa:
• Het Sinai Visum
Blijft u maximaal 14 dagen en maakt u geen (duik) excursies naar de Coloured Canyon, Ras Mohammed, Thistlegorm of andere Egyptische bezienswaardigheden buiten de Sinai (bv. Cairo), dan kunt u gratis het Sinai visum in uw paspoort laten stempelen.
NB! Eveneens voor excursies buiten Egypte (vb. Jeruzalem in Israël of Petra in Jordanië) volstaat het gratis Sinai visum.
• Het Egypte Visum
Blijft u langer dan 14 dagen, of maakt u gedurende uw vakantie (duik) excursies in Egypte, buiten de Sinai (vb. Luxor, Cairo), of naar de Coloured Canyon, Ras Mohammed of Thistlegorm dan is een Egypte visum verplicht.
Voor reizen naar Hurghada, Marsa Alam, Luxor en Cairo is er slechts 1 visum mogelijk:
• Het Egypte Visum
Beide visa zijn eenmalig bij aankomst op de luchthaven te verkrijgen.
Het Egypte visum kunt u op onderstaande wijzen op de luchthaven verkrijgen. Het staat u volledig vrij te kiezen welke wijze u volgt.
• Via het agentschap, kosten ca. € 17,- . U hoeft zelf niet in de rij te staan, het agentschap regelt voor u de procedures. (Aangezien de reisleiding van Neckermann geen toestemming heeft om het luchthavengebouw te betreden, wordt u opgevangen door medewerkers van ons agentschap Bright Sky Travel.) U krijgt stempels en ‘zegels’ in uw paspoort (dit is uw visum), waarmee u door de douane kunt.
• Bij het geldwisselloket in de aankomsthal, kosten ca. 15,- USD. U haalt zelf de benodigde stempels en zegels. Houdt bij grote aankomsten echter rekening met lange wachtrijen.
Het Egypte Visum is 1 maand (na aankomst) en voor slechts 1 bezoek geldig. De reisleiding van Neckermann staat buiten op u te wachten voor de transfer naar uw accommodatie.
NB! Passagiers die alleen een vlucht hebben geboekt dienen bij de geldwisselloketten in de aankomsthal een visum aan te schaffen.
NB! Nederlandse gasten die met een Noord-Afrikaans (vb. Marokkaans, Tunesisch) paspoort naar Egypte reizen dienen voor het afreizen naar Egypte een Egypte visum te regelen bij de Ambassade van Egypte in Nederland. Zij kunnen het visum niet bij aankomst op de luchthaven verkrijgen en worden retour gestuurd indien ze het visum niet vooraf hebben geregeld. Dit geldt voor alle Egyptische bestemmingen, ook de Sinai.
Vaccinaties
Inentingen zijn niet verplicht voor Egypte, behalve als u 14 dagen voor aankomst in een besmet gebied bent geweest. Het is echter wel raadzaam vaccinaties te nemen tegen gele koorts, tyfus, paratyfus en geelzucht. Wij raden u aan voor exacte gegevens uw arts, Schiphol vaccinatiecentrum (tel. 020-6014712) of Informatielijn voor Reizigers (tel. 0900-9584/€ 0,45 per minuut) te raadplegen.
(Drink)water
In Egypte dient u altijd voorzichtig te zijn met wat u eet en drinkt, vooral ongeschild fruit, ongekookte groenten, ijsblokjes en kraanwater. Wij raden u aan drinkwater uit flessen te kopen. Ondanks voorzorgsmaatregelen kan het voorkomen dat uw maag van streek raakt als gevolg van de verandering van voedsel en klimaat. Neem dus voor de zekerheid goede medicijnen mee.
Zonnebrand
Pas in Egypte op met de zon. Gebruik zonnebrandolie met een hoge beschermingsfactor en zoek, zeker de eerste dagen, regelmatig een schaduwrijk plekje op.
Voltage
Het gebruikte voltage is 220 volt, wij adviseren u een verloopstekker mee te nemen.
Bereik GSM
Met uw Nederlandse mobiele toestel kunt u slechts met een beperkte ontvangst telefoneren. In Egypte vindt u veel ‘telefoonkantoortjes’ waar u internationaal kunt telefoneren.
Auto-, motor-, brommer- en fietsverhuur
Door het zeer hectische verkeer en de gevaren die dit met zich mee kan brengen, als u niet gewend bent om hieraan deel te nemen, bieden wij geen auto-, en motor-, brommer- en fietshuur aan in Egypte.
Meer informatie
Egyptian Tourist office
Avenue Louise Alain 179
1050 Brussel
Tel.: 0032 26473858
Fax: 0032 26471544
Email:
touregypt2@skynet.be
Internet:
www.touregypt.net
Egypte Ambassade
Badhuisweg 92
2587 Cl Den Haag
Tel: 070- 3542000/ 3544535