Aegina
Agistri
Alonissos
Andros
Chalkidiki
Chios
Corfu
Eilandhoppen Cycladen
Eilandhoppen Sporaden
Epirus
Evia
Fly & Drive Griekenland
Ithaka
Kalymnos
Karpathos
Kea
Kefalonia
Kos
Kreta
Kythira
Lefkas
Leros
Lesbos
Limnos
Mykonos
Naxos
Paros
Patmos
Paxos
Peloponnesos
Pilion
Poros
Rhodos
Samos
Santorini
Skiathos
Skopelos
Skyros
Thassos
Tinos
Zakynthos
Algemene info
Denkt u aan Griekenland, dan denkt u waarschijnlijk aan eilanden omringd door azuurblauw water. Dit is niet zo raar, want Griekenland beschikt, naast het vaste land, over meer dan duizend eilanden. En zoveel eilanden als dat er zijn, zo divers is het land. Iedere plek heeft zijn eigen identiteit. Zo zijn er uitermate ruige tot zeer lieflijke landschappen en alles er tussenin. Ook de historie verschilt van streek tot streek. Dankzij de rijke geschiedenis met vele volken vindt u talrijke opgravingen uit de oudheid en zijn er invloeden van diverse omringende landen terug te vinden in Griekenland. Wat geldt voor héél Griekenland is dat het een puur land is, met een temperamentvolle en gastvrije bevolking. Vergeet ook de heerlijke Griekse keuken niet, alleen al voor het eten zou je naar Griekenland gaan! Vier uw vakantie in ‘het land van de Goden’ en ontdek hoe mooi het leven kan zijn.
Geografische ligging
Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa. Het land vormt de zuidelijke punt van het Balkenschiereiland. Griekenland grenst aan een aantal landen die qua cultuur en taal nogal van elkaar verschillen. In het noordwesten grenst Griekenland aan Albanië, in het noorden aan Macedonië en Bulgarije en in het noordoosten aan Turkije. Griekenland grenst ook aan enkele zeeën, aan de Ionische Zee in het westen en de Aegeïsche Zee in het oosten.
De Aegeïsche Zee en het vasteland van Griekenland worden in het zuiden door het eiland Kreta afgesloten. Dit eiland ligt in de Middellandse Zee, waarvan de Aegeïsche Zee en de Ionische Zee deel uit maken. Griekenland beschikt over veel eilanden, veel (kleine) eilanden liggen dicht onder de Turkse kust.
Oppervlakte / afmetingen
Het vasteland van Griekenland heeft een oppervlakte van 106.778 km². De totale oppervlakte, inclusief de 166 bewoonde en 1259 onbewoonde eilanden, bedraagt 131.957 km². Hiermee is Griekenland bijna vier maal zo groot als Nederland.
Klimaat
Over het algemeen genomen is Griekenland gezegend met een redelijk mild Middellands Zeeklimaat met zachte winters en ongeveer 300 dagen zon per jaar. Maar Griekenland kent ook klimatologische uitersten. Er heersen in de winter soms barre omstandigheden in het noorden van het vasteland.
Taal
In Griekenland spreekt men tegenwoordig Nieuw Grieks. Deze taal verschilt nogal van het “Oude Grieks”. In alle toeristencentra spreekt men redelijk tot goed Engels.
Tijdsverschil
Gedurende de zomermaanden is het in Griekenland 1 uur later dan in Nederland.
Bevolking
In Griekenland wonen ruim 10 miljoen mensen. Een derde van de Griekse bevolking is woonachtig in de steden Athene, Thessaloniki en Pátras. Athene vormt samen met Piraéus een agglomeratie met meer dan 4 miljoen inwoners. In Thessaloniki wonen in de voorsteden ruim 700.000 mensen en Pátras heeft 150.000 inwoners. Naast Grieken, wonen er in Griekenland ook nog een aantal minderheden, waarvan de Turken de grootste groep vormen.
Eten & drinken
Griekenland heeft een aantrekkelijke keuken en verschillende lekkere lokale drankjes. Hieronder vindt u een deel van de lokale mogelijkheden:
Eten:
Choriátiki saláta : Griekse boerensalade met tomaat, ui, komkommer, paprika, zwarte of groene olijven en stukjes feta .
Dolmadakia : druivenbladen gevuld met vlees en rijst.
Jemistá : rijst met of zonder gehakt, gevulde tomaten, paprika's of courgettes.
Tzaziki : yoghurtsaus met knoflook en komkommer.
Moussaká : ovengerecht, samengesteld uit gehakt, aubergines, met of zonder courgettes, aardappelen en kruiden, overgoten met een kaassaus.
Souvláki : lams-, varkens- of rundvleesspies, met paprika's, uien en tomaten, geroosterd op de grill.
Kalamárie : een kleine soort in meel gefrituurde inktvis.
Pita giros : lams- of varkensvlees aan het spit, in een soort pannenkoekje gerold met tzaziki, uien en peterselie.
Pita souvláki : stukjes lams-, varkens- of rundvlees aan een stokje geregen en geroosterd op de grill; daarna wordt het geheel in het pannenkoekje gerold met tzaziki, uien en peterselie.
Jaóerti mè méli : dikke yoghurt met walnoten en honing.
Drinken:
Retsina : wijn met een licht harsachtige smaak
Ouzo : een sterke drank met anijssmaak
Raki : soort jenever
Metaxa : soort brandy/ cognac
Frapé : ijskoffie
Vooral in de toeristische plaatsen is er over het algemeen tevens een gevarieerd aanbod aan internationale eetgelegenheden.
Veiligheid/criminaliteit
Wat voor de gehele wereld geldt, geldt ook voor Griekenland. Pas op voor zakkenrollers, draag geen waardevolle objecten als een camera te opzichtig en gebruik in uw hotel of appartement een kluisje (indien aanwezig). Als u een auto huurt laat dan geen waardevolle zaken achter.
Religie
Op een klein percentage na is de gehele bevolking Grieks-orthodox.
Valuta
De munteenheid in Griekenland is de euro.
Pinnen
U vindt in Griekenland een behoorlijk aantal geldautomaten waar u met uw creditcard of pinpas geld kunt opnemen.
Creditcards
In de bekende toeristencentra worden de meest gangbare creditcards geaccepteerd, daarbuiten echter zelden.
Prijsniveau
De prijzen voor eten en drinken in restaurants en uitgaansmogelijkheden zijn gelijk aan of iets lager dan in Nederland. De meeste supermarkten hebben een uitgebreid assortiment en de prijzen zijn ook gelijk aan of iets lager dan in Nederland.
Fooien
Ook in Griekenland is het gebruikelijk dat u in horecagelegenheden een fooi geeft. Het is gebruikelijk om (indien u tevreden bent) ca. 10% van de totaalprijs aan fooi te geven.
Paspoort/ Europese identiteitskaart
Voor uw verblijf in Griekenland dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort of Europese identiteitskaart. Indien u niet in het bezit bent van een van deze grensdocumenten raden wij u aan informatie te verschaffen bij de Griekse ambassade te Den Haag.
Visa
Voor Griekenland is geen visum verplicht.
Vaccinaties
Voor Griekenland heeft u geen vaccinaties nodig. Wij raden u aan voor exacte gegevens uw arts, G.G.D., Schiphol vaccinatiecentrum (tel. 020 – 601 47 12) of Informatielijn voor Reizigers (tel. 0900 – 9584/ca. € 0,45 per minuut) te raadplegen.
(Drink)water
Het drinkwater is overal veilig, echter op sommige plaatsen heeft het water een chloorachtige smaak. Tijdens de droge, hete zomers is er kans op waterschaarste, dat kan leiden tot afsluiting van de waterleiding gedurende enige uren per dag. Wij raden u aan drinkwater in flessen te kopen.
Zonnebrand
Pas in Griekenland op met de zon, zelfs in het voor- en naseizoen kan deze verraderlijk fel zijn. Langs de kusten waait vaak een verfrissende wind waardoor de sterkte van de zon moeilijk is in te schatten. Gebruik zonnebrandolie met een hoge beschermingsfactor en zoek, zeker de eerste dagen, regelmatig een schaduwrijk plekje op.
Voltage
Het voltage is 220 Volt, wij adviseren u een verloopstekker mee te nemen.
Bereik GSM
Met uw Nederlandse mobiele toestel kunt u vrijwel overal met een goede verbinding naar Nederland telefoneren, slechts in sommige bergachtige gebieden kan de verbinding niet optimaal zijn.
Auto-/ Motorhuur
Een aanrader om meer van uw bestemming te zien! Autorijden in Griekenland is niet bijzonder moeilijk, het is echter wel hectischer dan u in Nederland gewend zal zijn. De wegen zijn over het algemeen van redelijke kwaliteit met een behoorlijk duidelijke bewegwijzering, echter de verlichting ‘s avonds is beperkt.
Voor autohuur dient u minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en een minimum leeftijd van 21 (soms 23) te hebben. Wij raden u aan de auto/motor via onze reisleiding of lokale vertegenwoordiging te huren. Enerzijds voor het gemak, anderzijds voor de zekerheid van goede contractuele afspraken. Uiteraard kunt u zeer voordelig een huurauto bij uw reservering bijboeken.
Brommer-/ Fietshuur
Als de afstanden niet zo groot zijn is het wellicht een aanrader een brommer of fiets te huren. Op deze manier geniet u optimaal van de zon en de omgeving! Er zijn veel aanbieders, om te voorkomen dat u slecht onderhouden materiaal huurt, verwijzen wij naar onze reisleiding of lokale vertegenwoordiging die precies kan vertellen welke verhuurder de beste prijs/kwaliteit verhouding biedt. Wij wijzen erop dat u bij brommerhuur verplicht bent een helm te dragen en in bezit dient te zijn van een brommercertificaat/rijbewijs. Voldoet u hier niet aan dan bent u niet verzekerd.
Meer informatie:
Nationale Toeristenorganisatie Griekenland
Leidsestraat 13
1017 NS Amsterdam
Tel.: 020-6254212
Fax.: 020-6207031
Ambassade van Griekenland
Koninginnegracht 37
2514 AD Den Haag
tel: 070-3638700
fax: 070-3563040