Boa Vista
Rondreis
Sal
Santiago
Sao Vicente
Algemeen
Kaapverdië is een tropische eilandengroep en ligt in de Atlantische Oceaan, ca. 1500 km ten zuiden van de Canarische eilanden. De eilanden worden het hele jaar door gestreeld door de zon. Ideaal om te zonnen, snorkelen, duiken en surfen.
Bent u op zoek naar een tropische bestemming, maar heeft u geen zin om heel lang onderweg te zijn? Dan is Kaapverdië een goede keuze. Hier schijnt het hele jaar door de zon en wordt het in de wintermaanden nog gemiddeld zo'n 24 à 25 graden. Geen wonder dat de bevolking er zo hartelijk en gastvrij is. Kaapverdië heeft schitterende, witte zandstranden en is een paradijs voor watersporters: u kunt er o.a. duiken, windsurfen, kitesurfen en vissen.
Deze voormalige kolonie van Portugal voor de kust van West-Afrika kent een gastvrije en optimistische bevolking en is gepassioneerd door muziek, dans en familie. De cultuur is een smeltkroes van Afrikaanse en Portugese invloeden.
Daarnaast is Kaapverdië een gebied met evenveel contrasten als dat er eilanden zijn. Het is een waar paradijs van zon en zee, met zowel schitterende, oneindige zandstranden, als uitgestrekte woestijnlandschappen en dramatische en indrukwekkende reliëfs van diepe, groene valleien. Tel hierbij op dat Kaapverdië een veilige, politiek stabiele bestemming is met nagenoeg geen tijdsverschil (het is er slechts 2 uur vroeger) en nog onontdekt is door het massatoerisme en u heeft alle redenen om Kaapverdië als uw volgende vakantie te kiezen.
Gezondheid: Vaccinatie & Inentingen
Welke vaccinatie en inentingen zijn verplicht in Kaapverdië?
Kaapverdië kent geen verplichte vaccinaties. Indien je maximaal tien dagen geleden een gebied hebt bezocht waar gele koorts heerst, dan is een inentingsbewijs verplicht.
Welke vaccinatie en inentingen zijn extra aan te raden?
Vaccinaties tegen buiktyfus, hepatitis A en B, tuberculose en rabiës zijn optioneel, maar niet verplicht.
Is het water uit de kraan drinkbaar in Kaapverdië?
Je kunt beter geen water uit de kraan drinken in Kaapverdië. Water (ook voor ijsblokjes) moet eerst worden gekookt, of afkomstig zijn uit flessen.
Paspoort & Visum
Hoe lang moet je paspoort geldig zijn?
Bij een reis naar Kaapverdië, of de Kaapverdische eilanden, heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na je vertrek uit Kaapverdië.
Welke reisdocumenten heb je nodig in Kaapverdië?
Voor een reis in Kaapverdië heeft iedereen een visum nodig, behalve mensen die zijn geboren in Kaapverdië of als mensen die getrouwd zijn met iemand uit Kaapverdië. Ook kinderen van wie een van de ouders op Kaapverdië zijn geboren, hebben geen visum nodig. Je moet bij aankomst dan wel een bewijs van dit alles kunnen overleggen. Je kunt een visum aanvragen bij het consulaat van Kaapverdië in Rotterdam. Dat kost een kleine 45 euro en duurt ongeveer een week. Je hebt onder meer een doorreisticket, twee pasfoto’s en een aanvraagformulier nodig.
Klimaat
De bijna constante noordoostenwind zorgt in Kaapverdië voor een aangenaam klimaat het hele jaar door. Hoewel de ligging ter hoogte van de Sahara doet vermoeden dat het erg heet kan worden, valt dit op de archipel erg mee.
In de warmste maanden, september tot november, loopt het kwik op tot gemiddeld zo’n 27 graden Celsius. Veel koeler dan 22 graden wordt het er echter ook nauwelijks, behalve ´s nachts.
Er is bovendien geen sprake van een echt regenseizoen, hoewel er in de periode augustus tot en met oktober wat meer kans op neerslag is.
In september is het met 88 millimeter het meest regenachtig. Over het hele jaar valt in Kaapverdië echter slechts ongeveer de helft van de Nederlandse jaarlijkse neerslag.
Taal
Portugees is de officiële taal van Kaapverdië. Maar veel inwoners van de eiland spreken Creools, een Afrikaanse versie van middeleeuws Portugees. Op het platteland zul je soms moeite hebben te communiceren in hedendaags Portugees, zo anders is het creools daar. In de steden gaat dit vaak wat gemakkelijker. Maar dan moet jij natuurlijk wel zelf ook een woordje Portugees spreken. In de meer toeristische oorden van Kaapverdië, zoals Mindelo en Sal, spreken de meeste mensen wel een woordje Engels. Op plekken waar minder internationale bezoekers komen, wordt dit snel minder. Het is dan ook verstandig voor je vertrek op zijn minst wat basiszinnen Portugees, of liever nog Creools, in je hoofd te stampen. Dat maakt je reis een stuk gemakkelijker.
Tijdsverschil
In Kaapverdië is het in de winter twee uur vroeger dan in Nederland. In onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het drie uur vroeger.
Geld
De munteenheid van Kaapverdië is de Kaapverdische Escudo, kortweg CVE. Briefjes zijn er in waarde van 200, 500, 1.000, 2.000 en 5.000 escudo. Munten in waarde van één, vijf, tien, twintig, vijftig en honderd escudo.
De koers van de escudo is gekoppeld aan de euro en de wisselkoers fluctueert dan ook niet ten opzichte van onze munt. Eén euro is 110 escudo.
Hoe kan ik het beste betalen in Kaapverdië?
Alle banken in Kaapverdië hebben pinautomaten op nagenoeg eiland. Doorgaans in de grote steden. Deze pinautomaten accepteren echter vaak alleen Visa creditkaarten.
Het is dus handig een dergelijke creditkaart voor je vertrek te bemachtigen of een hoop cash mee te nemen, dat je op het vliegveld kunt wisselen.
In de meeste resorts kun je in Kaapverdië met alle soorten creditcards betalen. In de goedkope hotels is dit soms lastiger. Betalen met Visa is vaak goedkoper dan met Mastercard.
Is Kaapverdië duur of goedkoop?
Kaapverdië is niet goedkoop. Vooral accommodatie kan behoorlijk prijzig zijn. Bovendien is Kaapverdië een eilandenarchipel met een relatief droog klimaat. Nogal wat producten moeten dus vanaf het vasteland worden aangeleverd. Dat komt de prijs doorgaans niet ten goede.
Toeristenbelasting
U dient ter plaatse nog toeristenbelasting af te dragen (€ 2,- p.p.p.n.).