Langkawi
Penang
Rondreis
Algemene info
Maleisië is een smeltkroes van culturen: Maleiers, Chinezen, Indiërs en inheemse stammen, elk met hun eigen cultuur, religie en keuken, geven nog meer kleur aan dit prachtige land.
Centraal Maleisië
Allereerst natuurlijk Kuala Lumpur. Kuala Lumpur is de contrastrijke en bruisende hoofdstad van Maleisië waar het moderne westen en kleurrijke oosten elkaar ontmoeten. In de afgelopen eeuw groeide 'KL', zoals de stad in de volksmond heet, van niets tot een moderne metropool. De moderne luchthaven ligt op ca. 60 kilometer (een klein uur rijden) van de hoofdstad. Wolkenkrabbers staan broederlijk naast fraaie woningen in Brits-koloniale stijl. Het moderne zakencentrum, waar één van de hoogste gebouwen ter wereld staat, de Petronas Twin Towers, wordt omringd door oude wijken, zoals het kleurrijke Chinatown en Little India. De stad heeft vele bezienswaardigheden en voor winkelliefhebbers is Kuala Lumpur een waar paradijs. U vindt er talloze, ultramoderne winkelcentra, kleurrijke markten en kleine winkeltjes. Indien u van lekker eten houdt, bent u in Kuala Lumpur aan het juiste adres. Ook heeft 'KL' een bruisend uitgaansleven. Langs de beroemde Bintang-walk vindt u talloze restaurants, eetstalletjes, bars en winkelcentra.
Via een spectaculaire weg, met maar liefst 356 bochten, worden de koele hooglanden van de Cameron Highlands bereikt. De Cameron Highlands, die hun naam danken aan de Britse ontdekkingsreiziger William Cameron, liggen op een hoogte van 1524 meter. Het is hier dan ook heerlijk koel na de vochtige warmte van het laagland (O). Natuurlijk is een bezoek aan deze hooglanden niet compleet zonder op een echte theeplantage te zijn geweest. U kunt er het hele productieproces van de pluk van de thee tot het eindproduct zien. In het binnenland van West-Maleisië ligt het oudste regenwoud ter wereld, Taman Negara. Deze jungle is naar schatting 130 miljoen jaar oud en heeft een unieke flora en fauna. Tijdens een meerdaagse excursie maakt u kennis met de dichte, vochtige jungle van Taman Negara, die wordt onderbroken door verschillende rivieren.
Westkust
Voor de westkust van Maleisië ligt het tropische eiland Penang, dat zich trots de Parel van de Oriënt noemt. Het ontleent deze aanspraak aan de combinatie van een rijke culturele erfenis en fraaie stranden. Georgetown, de kleurrijke hoofdstad van Penang, is een unieke mix van Maleise, Chinese, Indiase en Britse culturen. Overal vindt u nog sporen uit het Britse koloniale verleden. En in het levendige Chinatown en Little India kunt u urenlang ronddwalen. Op echte strandliefhebbers oefent het strand Batu Ferringhi grote aantrekkingskracht uit. Deze langgerekte badplaats, even ten noorden van Georgetown, heeft een breed zandstrand, diverse winkels en restaurants en prima hotels met vele faciliteiten. Elke dag is er een gezellige avondmarkt met souvenirstalletjes.
Voor de noordwestkust van Maleisië, vlakbij de grens met Thailand, ligt de archipel Langkawi, bestaande uit ongeveer honderd koraaleilanden, waarvan er slechts drie worden bewoond. Het hoofdeiland is grotendeels nog ongerept en heeft langgerekte zandstranden, een weelderige tropische begroeiing, landelijke dorpjes tussen uitgestrekte rijstvelden en een bergachtig binnenland. Het eiland wordt omringd door een kristalheldere zee. De meeste hotels vindt u rond Pantai Cenang en Tengah en bij het hoofdstadje Kuah. Hier vindt u ook diverse kleine restaurants, enkele bars en winkelcentra. Langkawi, een ideale bestemming voor zon en zee, rust en ontspanning.
Circa 200 kilometer ten zuiden van Kuala Lumpur ligt Malacca. Een gezellige stad met veel overblijfselen uit het kleurrijke verleden van Maleise sultans en Nederlandse, Portugese en Engelse kolonisten. De geschiedenis van de stad gaat wel 600 jaar terug Vooral de Nederlanders hebben hier hun sporen achtergelaten, zoals de opvallend roodgekleurde Christ Church en het Stadthuys. In het nabijgelegen St. Paul's Church liggen zelfs nog grafstenen met oude Nederlandse teksten. Rondom de Jalan Tun Tan Cheng Lock, de vroegere Heerenstraat, vindt u Chinees Malacca met prachtige oude Chinese koopmanshuizen. In Jonkerstreet zijn vele traditionele winkels met curiosa en antiek, maar ook goedkope souvenirs.
Oostkust
Aan de oostkust van het Maleisisch schiereiland vindt u kilometerslange, witte zandstranden met idyllische dorpjes en interessante steden met kleurrijke markten. Dit deel van Maleisië is nog heel traditioneel. Nog dagelijks varen de kleurrijke vissersboten uit voor de traditionele visvangst, oude beroepen als batikker, zilversmid en songketwever worden nog beoefend en op het land wordt rijst en tabak verbouwd. Het achterland bestaat uit tropische jungle met spectaculaire watervallen en meren.
Kuala Terengganu is een voormalige vissersdorp dat dankzij de oliewinning uitgegroeid tot een middelgrote stad, maar heeft desondanks haar charme weten te bewaren. Tussen Kuala Terengganu en Kuantan ligt het Turtle Information Centre waar u een introductie kunt krijgen hoe men hier de bijna uitgestorven zeeschildpad weer op getalsterkte poogt te brengen. Dit is een van de twee plaatsen ter wereld waar deze schildpadden elk jaar tussen mei en september hun eieren komen leggen. In Kuantan staat een moskee als uit het sprookje van 1001 nacht. De laaste stad, die genoemd moet worden is Kota Bharu, de meest islamitische stad van Maleisië. Dit is een schatkist van traditionele Maleise cultuur en kunstnijverheid met nog vele traditionele ambachten zoals batikkers, zilversmeden, vliegerbouwers en songket-wevers. De stad heeft één van de kleurrijkste markten van Maleisië. U vindt er niet alleen groente en fruit, maar ook prachtige batiks en songkets. Vlakbij de stad staat de oudste houten moskee van het land, de Masjid Kampung Laut.
Klimaat
Maleisië kent geen echte seizoenen, het is het hele jaar zomer, met in de meeste plaatsen dagtemperaturen van rond de 32°C en nachttemperaturen van 23°C.
Alleen in hoger gelegen gebieden als de Cameron Highlands en het Kinabalu National Park is het gemiddeld zo'n tien graden koeler. Er valt regelmatig een hevige bui. Gedurende bepaalde perioden kan het elke dag regenen, maar vrijwel nooit de gehele dag. Alleen aan de oostkust kent men een echt regenseizoen, dat loopt van november tot eind februari. In Penang valt de meeste regen in september en oktober terwijl Langkawi wat natter is tussen april en oktober. In Kuala Lumpur valt de minste regen in januari, februari, juli en augustus.
Reisdocumenten
U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat na afloop van de reis nog minimaal zes maanden geldig is. Voor een reis die niet langer duurt dan 3 maanden is geen visum vereist.
Gezondheid
Wij adviseren u contact op te nemen met uw huisarts en/of GG&GD. Inentingen zijn niet verplicht. Bezoekers uit landen met een koeler klimaat moeten erg voorzichtig zijn met de zon, die hier erg krachtig schijnt.
Geldzaken
De munteenheid in Maleisië is de Ringgit (MYR, Maleise dollar). Deze munt mag u net als buitenlandse valuta min of meer onbeperkt in- en uitvoeren. Traveller's cheques (in US$) worden geaccepteerd. De meeste banken wisselen ook Euro's. Bijna alle hotels in ons aanbod hebben een wisselbalie.
Creditcard: Vrijwel alle hotels en de grotere winkels en restaurants accepteren de bekende internationale creditcards. In winkels past men echter in toenemende mate een tweedelig prijsstelsel toe: een goedkoper voor wie contant betaalt en een duurder voor een ieder die met een creditcard afrekent. U kunt met uw creditcard ook in veel plaatsen contant geld opnemen via uw pincode. Dit kan bij de zogenaamde ATM (Automatic Teller Machine) automaten. Bij een bank kunt u ook contant geld opnemen. U dient zich dan echter te kunnen legitimeren met uw paspoort.
Pinpas: U kunt met uw giro- of bankpas ook in veel plaatsen contant geld opnemen via uw pincode. Dit kan bij de zogenaamde ATM (Automatic Teller Machine) automaten, mits voorzien van de juiste logo's (cirrus en maestro).
Vervoer
Trein en bus: Het openbaar vervoer is goed georganiseerd. Maleisië heeft een uitstekend netwerk van buslijnen en ook het spoorwegnetwerk is goed.
Auto: In de steden kunt u makkelijk taxi's verkrijgen. Deze zijn relatief goedkoop. Zorgt u er echter voor dat, in Kuala Lumpur, de meter aanstaat. In andere steden hebben de taxi's gewoonlijk geen meter. U dient van tevoren een prijs af te spreken. In plaatsen als Penang en Langkawi liggen de prijzen over het algemeen vast. Op de diverse luchthavens zijn ook taxi-balies waar u tegen een vaste prijs een taxi kunt regelen. De budget-taxi's zijn het goedkoopst. De vele kilometers snelwegen, maar ook de lokale wegen zijn goed. Vrijwel alle hoofdwegen zijn voorzien van een prima bewegwijzering en u vindt er ook voldoende wegrestaurants, uiteraard met de lokale keuken. Maleisië leent zich dan ook uitstekend voor een self-drive vakantie (autorondreis of losse autohuur). Let u er wel op dat in Maleisië links wordt gereden en dat de meegekregen routebeschrijvingen alleen van plaats naar plaats zijn.
Tijdsverschillen
Het is in Maleisië tijdens onze zomertijd 6 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben 7 uur.