Center Parcs
Hogenboom vakantieparken
Landal
Algemeen
Nederland (Frans: Pays-Bas; Duits: Die Niederlande; Engels: The Netherlands; in het buitenland wordt Nederland vaak Holland genoemd) is het in West-Europa gelegen deel van het Koninkrijk der Nederlanden. De totale oppervlakte van Nederland is 41.528 km2. Van noord naar zuid is Nederland zo'n 300 kilometer lang en van oost naar west zo'n 200 kilometer breed. Nederland is iets groter dan België en negen keer kleiner dan Duitsland.
Oppervlak: 41.528 km² (18,41% water)
Totale bevolking: meer dan 16,5 miljoen
Bevolkingsdichtheid: 488 mensen per km2
Hoofdstad: Amsterdam (inwoners: 805.166 in 2013)
Regeringszetel: Den Haag
Officiële talen: Nederlands, Fries (alleen gesproken in Friesland)
Type regering: constitutionele monarchie - parlementaire
Religie: 27% rooms-katholiek, 17% protestant,
Valuta: Euro
Nationale feestdagen: Koningsdag (27 april) Bevrijdingsdag (5 mei)
Hoogste punt: 323 m (Vaalserberg, Limburg)
Laagste punt: -6,7 m (Nieuwerkerk aan den IJssel, Zuid-Holland)
Gemiddelde temperatuur in juli: 17.4 °C
Gemiddelde temperatuur in januari: 2.8 °C
Bevolking: Met meer dan 16,5 miljoen inwoners en een bevolkingsdichtheid van 488 mensen per km2 is Nederland het dichtst bevolkte land van de Europese Unie en een van de dichtst bevolkte landen ter wereld. Het totale oppervlak van Nederland is 41.500 km2. Amsterdam is de hoofdstad van Nederland, maar de regering is gevestigd in Den Haag. Meer dan 40% van de totale bevolking woont in de Randstad, in de omgeving van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
Taal: Nederlands is de officiële taal. In de provincie Friesland wordt ook Fries gesproken. Dit is niet enige officieel erkende regionale taal. Andere, niet-erkende regionale talen zijn het Nedersaksisch en het Limburgs. In andere delen van Nederland spreken mensen naast standaard Nederlands vaak een dialect. Veel Nederlanders spreken ook Duits en Engels.
Landschap: Water is bepalend voor het Nederlandse landschap. Drie grote Europese rivieren (Rijn, Maas en Schelde) monden in Nederland uit in de Noordzee en vormen een belangrijke delta. 26% van Nederland ligt lager dan de zeespiegel. In hun eeuwenlange strijd tegen het water hebben de Nederlanders een watersysteem ontwikkeld dat bestaat uit dijken, polders en waterkeringen. Nederland heeft echter meer te bieden dan de bekende groene, vlakke polderlandschappen met zwart-witte koeien.
Economie: Nederland staat bekend als politiek stabiel land met een gezond financieel beleid. Nederland is een van de meest open economieën ter wereld en is een van 's werelds grootste exporteurs.
Driekwart van de beroepsbevolking werkt in de tertiaire sector, een kwart in de industriële sector en slechts 4% in de landbouw. Ondanks deze cijfers is Nederland een grote exporteur van land- en tuinbouwproducten. Enkele grote Nederlandse bedrijven: Shell, Unilever, Akzo Nobel, Philips, Aegon, ING Groep, Rabobank, Heineken, PostNL en Randstad.
Sport: Populaire sporten in Nederland zijn voetbal, hockey, tennis, wielrennen, golf, volleybal, korfbal, handbal, zwemmen en schaatsen. Vooral de Nederlandse voetballers en schaatsers hebben een wereldwijd een goede reputatie.
Oranje is de kleur van het Nederlandse koningshuis en staat voor de nationale identiteit. Daarom hullen de Nederlandse fans zich in oranje. Tijdens sommige sportevenementen kleurt het hele land oranje en raken mensen in de ban van de oranjekoorts.
Volkslied: Het Nederlandse volkslied is Het Wilhelmus, dat bestaat uit 15 coupletten. Het gaat over stadhouder Willem van Oranje. Het wordt vandaag de dag nog steeds gespeeld bij officiële gelegenheden, maar de meeste Nederlanders kennen het omdat het bij interlands wordt gespeeld.
Omgangsvormen: Nederlanders zijn creatief, ruimdenkend en pragmatisch. Ze zijn ook nogal direct, eerlijk en open in de omgang met anderen. Nederlanders staan bekend om hun tolerante houding tegenover maatschappelijke kwesties zoals abortus, euthanasie en gebruik van (soft)drugs.
Etiquettes & Speciale Gelegenheden
Etiquette
Ontmoetingen: Bij het ontmoeten van familie, vrienden en kennisen is het een gewoonte om elkaar drie zoenen op de wangen te geven. Mannen schudden elkaar over het algemeen de hand.
Gesprekken: Nederlanders zijn rechtdoorzee, wat soms wordt verward met onbeleefd, en in een informele situatie is er geen onderwerp dat niet besproken kan worden. Het enige dat not done is, is iemand vragen wat hij of zij verdient.
Zaken doen: In de Nederlandse zakencultuur wordt niet graag over koetjes en kalfjes gepraat. U schudt de ander de hand, stelt zichzelf voor en komt ter zake. Vaak wordt u meteen bij uw voornaam genoemd, zelfs als u de directeur bent.
Als een contract eenmaal is ondertekend, kan er niet weer opnieuw begonnen worden met onderhandelen. In Nederlander betekent een contract het einde van de onderhandelingen: afgesproken is afgesproken. Mondelinge overeenkomsten, uitnodigingen en beloften worden vaak letterlijk genomen.
Cadeaus: Het is in Nederland normaal om een cadeau voor iemand mee te nemen. Dat geldt niet alleen voor een verjaardag, maar ook als u wordt uitgenodigd voor een diner bij iemand thuis. Dit cadeau kan bijvoorbeeld een boek, bloemen, chocolade of een fles wijn zijn. Als u een cadeau ontvangt, wordt er verwacht dat u het meteen uitpakt.
Eten: Nederlanders hechten over het algemeen weinig waarde aan eten. Het ontbijt wordt door veel mensen overgeslagen, de lunch is een eenvoudige broodmaaltijd en het avondeten bestaat veelal uit aardappelen, groente en een stukje vlees. Gedurende de dag drinkt men koffie of thee. Lees meer over de Nederlandse keuken en andere feitjes (inclusief recepten!) over Eten & Drinken in Nederland.
Het avondeten wordt meestal tussen 18.00 uur en 19.00 uur opgediend. In restaurants gaat de keuken meestal rond 21.00 uur dicht.
Speciale Gelegenheden
Verjaardag: De meeste mensen vieren hun verjaardag met familie en vrienden. De jarige krijgt cadeaus en de gasten genieten van taart en drank. Een vijftigste verjaardag wordt altijd groots gevierd. Als een man vijftig wordt ziet hij Abraham, en een vrouw ziet dan Sarah, naar de gelijknamige Bijbelfiguren.
Bruiloften: Om te trouwen is in Nederland een burgerlijke ceremonie vereist. Een kerkelijke trouwceremonie is traditioneel. De gasten worden vaak opgesplitst: sommigen komen overdag, anderen alleen 's avonds. De laatste groep wordt alleen uitgenodigd voor het feest of de receptie. Nederland was het eerste land dat het burgerlijk huwelijk ook openstelde voor partners van het gelijke geslacht, het zogenaamde “homohuwelijk”.
Geboorte van een kind: Als er een baby wordt geboren, wordt er traditioneel beschuit met muisjes gegeten. Nederlanders plaatsen vaak een houten of opblaasbare ooievaar in de tuin om aan iedereen te laten weten dat er een baby is geboren.
Begrafenissen: Typisch voor Nederlanders is dat een begrafenis niet wordt gezien als iets om veel ophef over te maken. Hoewel persoonlijke uitvaarten aan populariteit winnen, kiezen de meeste mensen voor een traditionele begrafenis.
Geld meenemen maar Nederland
U mag een ongelimiteerd bedrag aan geld meenemen naar Nederland. Traveler's cheques worden in het hele land geaccepteerd.
Pinautomaten
Als u een buitenlandse bankpas met het Cirrus logo in uw bezit heeft, kunt u geld opnemen bij een pinautomaat. Sommige pinautomaten van ABN AMRO accepteren ook kaarten met het PLUS logo. Controleer uw kaart bij de pinautomaat ook op het EDC, ED en/of Maestro logo. Daarnaast kunt u natuurlijk ook gebruik maken van credit cards om geld op te nemen bij een pinautomaat. Zelfs in de kleinste dorpjes staan pinautomaten, die meestal 24 uur per dag in werking zijn.
Openingstijden banken
De meeste banken en postkantoren zijn van maandag tot vrijdag tussen 09.00u en 17.00u geopend. Alleen grote banken en postkantoren zijn op zaterdag geopend. GWK Travelex is alle dagen van de week geopend. De meeste GWK Travelex vestigingen bevinden zich in de buurt van trein- of busstations.
Credit cards
Alle grote credit cards worden op veel plaasten geaccepteerd, maar niet overal. Als u niet zeker weet of uw kaart geaccepteerd zal worden, vraag het dan vooraf. Cash-on-card diensten zijn beschikbaar op sommige plaatsen waar u met American Express, Diners Club, MasterCard en VisaCard kunt betalen. Deze kaarten worden ook geaccepteerd bij alle GWK- en Change Express-kantoren.
Fooi
In Nederland zijn alle rekeningen van hotels, restaurants, winkels en taxi's inclusief BTW en servicekosten. Een fooi wordt altijd gewaardeerd, maar is niet verplicht. Het is gebruikelijk om voor taxichauffeurs en obers het bedrag naar boven af te ronden. Bij veel openbare toiletten werkt een toiletjuffrouw die meestal een fooi van €0,50 krijgt.
Landcodes en regiocodes
Als u vanuit het buitenland naar een nummer in Nederland wilt bellen, toets dan eerst +31 in, gevolgd door de regiocode (zonder de eerste 0) en het plaatselijke nummer. Als u vanuit Nederland naar een ander land wilt bellen, toets dan eerst de landcode in.
Belangrijke regiocodes zijn:
Amsterdam (0)20
Rotterdam (0)10
Utrecht (0)30
The Hague (0)70
Maastricht (0)43
Alarmnummers
Alarmdiensten (politie, brandweer en ambulance): 112
Politie (geen noodgeval): 0900 - 8844
Internet
Er zijn in Nederland veel plaatsen waar u gebruik kunt maken van een computer met internetverbinding, zoals internetcafé's, bibliotheken en bijna ieder hotel. Tegenwoordig bieden veel restaurants, lunchrooms, coffeeshops en cafés ook gratis WiFi.
Postkantoren
De meeste banken en postkantoren zijn van maandag tot vrijdag tussen 09.00u en 17.00u geopend. Alleen grote banken en postkantoren zijn op zaterdag geopend. Bij het postkantoor kunt u onder andere brieven en pakketten versturen, postzegels, kantoorartikelen, telefoonkaarten en kaarten voor het openbaar vervoer kopen, en geld opnemen uit een pinautomaat. Internationale post mag in iedere postbus gedeponeerd worden, mits deze minder dan twee kilogram weegt. Als het pakket meer weegt dient u het via een postkantoor te versturen.
VVV
Iedere enigszins belangrijke stad of dorp heeft een VVV-kantoor. Dit is makkelijk te herkennen aan het blauw-witte VVV-bord. VVV's bevinden zich vaak in het centrum van de stad. Ze hebben bekwaam, meertalig personeel dat u kan helpen bij het vinden van een voordelig hotel, een museum of een restaurant. De diensten die het VVV-kantoor biedt zijn doorgaans gratis.
Het plaatselijke VVV-kantoor biedt u:
Toeristische informatie over de plaats en de regio.
Hotel-booking services,
Souvenirs en promotiemateriaal,
Waardebonnen en toegangskaarten,
Folders en verschillende plattegronden,
Rondleidingen met gids.
U kunt bij de VVV terecht voor gratis folders over hotels, restaurants en attracties. Vaak zijn er, tegen een lage prijs, ook gedetailleerde plattegronden met stadswandelingen en fietsroutes en grotere, regionale plattegronden verkrijgbaar.
Daarnaast kan de VVV u adviseren over rondleidingen met gids. Kosten worden doorgaans vooraf besproken en voldaan. Als u tevreden bent met uw gids wordt een fooi zeer op prijs gesteld.
Elektriciteit
Op Nederlandse stopcontacten staat 220 volt. Sommige hotels hebben ook een 110 volt of 120 volt stopcontact voor scheerapparaten. Het wordt reizigers aangeraden om een adapter voor stekkers met twee pennen en aardcontacten aan de zijkant.
Water
Het kraanwater in Nederland is van uitmuntende kwaliteit en u kunt uit elke kraan drinken, tenzij expliciet anders vermeld staat. In alle supermarkten, snackbars en kiosken zijn flessen water te koop.
Gas
In de meeste Nederlandse huishoudens wordt gas gebruikt om op te koken, voor de centrale verwarming en voor het verwarmen van water.
Winkels
De meeste winkels zijn iedere dag tussen 09.00u en 17.30u geopend. Op maandagochtend openen veel winkels pas rond het middaguur hun deuren. De meeste steden hebben een koopavond waarop de winkels tot 21.00u geopend zijn. Dit is doorgaans op de donderdag.
De regels voor het winkelen op zondag zijn in iedere Nederlandse plaats anders. Voor exacte data kunt u terecht bij het plaatselijke VVV-kantoor. In de meeste grote steden zijn de supermarkten dagelijks tot 22.00u geopend, behalve op zondag, dan sluiten ze rond 17.30u. In de rest van het land zijn de supermarkten doordeweeks en op zaterdagen doorgaans tot 20.00u geopend, met variërende openingstijden op zondag.
Banken en postkantoren
De meeste banken en postkantoren zijn van maandag tot vrijdag tussen 09.00u en 17.00u geopend. Alleen grote banken en postkantoren zijn op zaterdag geopend. GWK Travelex is alle dagen van de week geopend. De meeste GWK Travelex vestigingen bevinden zich in de buurt van trein- of busstations.