Barcelona
Costa Blanca
Costa Brava & Catalonië
Costa de Almeria
Costa de la Luz
Costa del Sol & Andalusië
Costa Dorada
Fly & Drive Spanje
Fly Drive Spanje
Formentera
Ibiza
Mallorca
Menorca
Algemene info
Spanje, wie kent dit land eigenlijk niet? De zonovergoten Costa’s zijn in ons land een begrip, er is zelfs een film en televisieserie aan gewijd! Vele landgenoten gaan dan ook ieder jaar weer massaal naar dit verassend veelzijdige land op vakantie. Velen van u zullen zich beperken tot de mooie zandstranden maar wie meer zoekt komt echt niets te kort! Een prachtige natuur, trendy steden als Barcelona en Madrid en dromerige witte dorpjes waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Als de zomermaanden tot een eind zijn en de winter haar intrede doet blijft het gezellig in badplaatsen als Benidorm en Torremolinos, met een heerlijk temperatuurtje van rond de 20º C ben u hier altijd beter af dan thuis.
Geografische ligging
Spanje is gelegen in het zuidwesten van Europa en vormt samen met Portugal, Andorra en Gibraltar het Iberisch schiereiland. Het noorden ligt tegen Frankrijk en Andorra en het noordwesten tegen de Atlantische oceaan. Ten oosten van Spanje ligt de Middellandse Zee. Het zuiden grenst aan de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en heeft een klein grensgedeelte met Gibraltar. Het westen deelt de grens met Portugal en deels aan de Atlantische Oceaan. Tot Spanje behoren de eilandengroepen Balearen (gelegen in de Middellandse Zee) en Canarische Eilanden (gelegen in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko). De laatste 2 kleine gebieden die onder het Spaans grondgebied vallen zijn de 2 enclaves Ceuta en Melilla die in het noorden van Marokko zijn gelegen.
Oppervlakte / afmetingen
Spanje is 506.000 km2 groot, waarmee het 12 maal zo groot als Nederland is.
Klimaat
De Spaanse Costa’s, gelegen aan de Middellandse Zee, worden gekenmerkt door het Middellandse Zeeklimaat met warme, droge zomers en zachte winters.
De Balearen beschikken over een Middellandse Zeeklimaat met over het algemeen warme droge zomers. Op de Canarische Eilanden heerst een gelijkmatig subtropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van ca. 21º C. Overdag zal de temperatuur zelden boven de 30º C komen, echter ’s nachts bijna nooit onder de 10 graden. De Canarische Eilanden worden ook wel de ‘eilanden van de eeuwige lente’ genoemd. Het binnenland van Spanje beschikt over een landklimaat met over het algemeen droge, warme zomers en droge koude winters. De kuststroken langs het Noordwesten, Westen en Zuidwesten beschikken over een Zeeklimaat. De zomers zijn hier droog maar minder warm dan aan de Middellandse Zee, de winters zijn zacht en regenrijk.
Tijdsverschil
Het vaste land van Spanje (de Costa’s) en de Balearen kennen geen tijdsverschil met Nederland. Op de Canarische Eilanden is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Bevolking
In Spanje wonen ca. 40 miljoen mensen. Hiermee heeft het een bevolkingsdichtheid van 80 personen per km2, wat minder dan het Europees gemiddelde is. De bevolking is zeer onevenredig verdeeld over het land. De bevolkingsaantallen in de grote steden en aan de kust nemen gestaag toe, waardoor het binnenland steeds minder bevolkt raakt. De meest dichtbevolkte streken zijn Baskenland, Catalonië en de omgeving rond Valencia.
Typisch Spaans
Tijd is volkomen onbelangrijk voor de Spanjaard omdat het een begrenzing van zijn vrijheid is en dat vindt hij ‘niet leuk’. Onthoud hierbij het woord mañana, een essentieel onderdeel van het Spaanse vocabulaire. Het betekend ‘morgen’ of ‘morgen of overmorgen’, ‘overovermorgen’, ‘volgende week’, ‘over twee weken’, ‘volgende maand’, ‘waarschijnlijk volgende maand’, ‘volgend jaar’, ‘misschien volgend jaar’, ‘later’, ‘ooit’, ‘nooit’.
Eten & drinken
Spanje heeft een zeer uitgebreide keuken met vele mogelijkheden. Een aantal specifieke Spaanse maaltijden en drankjes zijn: Eten:
Paella : rijst met safraan gebakken en in bouillon gestoofd en ingrediënten als kip, verschillende soorten vis, bonen, erwten en knoflook.
Gazpacho : dikke koude soep met groenten, tomaten, uien, olie en water.
Tortilla : Spaanse omelet met aardappels, uien en eventueel vlees of vis.
Tapas : kleine porties (soort hapjes) voor tussendoor of vooraf zoals sardientjes, inktvis, garnalen, olijven, soorten kaas, soorten pittige worst, etc.
Calamares : gefrituurde inktvisringen.
Gamba’s a la plancha : gebakken grote garnalen.
Cocido : gestoofde eenpansmaaltijd met rundvlees, varkensvlees, kip, aardappelen, wortels, kool en tomatensaus.
Drankjes:
Jerez : sherry
Rioja : witte en rode Spaanse wijn
Rosado : rosé
Sangria : wijn met cognac, suiker en diverse vruchten
Ron Miel : honingrum van de Canarische eilanden
Vooral in de toeristische plaatsen is er over het algemeen tevens een gevarieerd aanbod aan internationale eetgelegenheden.
Veiligheid/criminaliteit
Wat voor de gehele wereld geldt, geldt ook voor Spanje. Pas op voor zakkenrollers, draag waardevolle objecten als een camera niet te opzichtig en gebruik in uw hotel of appartement een kluisje (indien aanwezig). Als u een auto huurt laat dan geen waardevolle zaken achter.
Religie
Het grootste deel van de Spaanse bevolking is Rooms katholiek.
Valuta
De munteenheid van Spanje is, net als Nederland, de euro.
Pinnen
U vindt in Spanje een groot aantal geldautomaten waar u met uw creditcard of pinpas geld kunt opnemen, ook buiten de bekende toeristencentra.
Creditcards
In de bekende toeristencentra worden de meest gangbare creditcards geaccepteerd, daarbuiten echter zelden.
Prijsniveau
De prijzen voor eten en drinken in restaurants en uitgaansgelegenheden zijn gelijk aan of iets lager dan in Nederland. De meeste supermarkten hebben een uitgebreid assortiment en de prijzen zijn gelijk aan of iets lager dan in Nederland.
Fooien
Ook in Spanje is het gebruikelijk dat u in horecagelegenheden een fooi geeft. Het is gebruikelijk om (indien u tevreden bent) ca. 10% van de totaalprijs aan fooi te geven.
Paspoort/ Europese identiteitskaart
Voor uw verblijf in Spanje dient u in bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort of Europese identiteitskaart. Indien u niet in het bezit bent van een van deze grensdocumenten raden wij u aan informatie te verschaffen bij de Spaanse ambassade in Den Haag.
Visa
Voor Spanje is geen visum verplicht.
Vaccinaties
Voor Spanje heeft u geen vaccinaties nodig. Wij raden u aan voor exacte gegevens uw arts, G.G.D., Schiphol vaccinatiecentrum (tel. 020 – 601 47 12) of Informatielijn voor Reizigers (tel. 0900 – 9584/ca. € 0,45 per minuut) te raadplegen.
(Drink)water
Het drinkwater is veilig, de smaak is niet altijd even lekker. Wij raden u aan drinkwater in flessen te kopen.
Zonnebrand
Pas in Spanje op met de zon, zelfs in het voor- en naseizoen kan deze verraderlijk fel zijn. Langs de kusten waait vaak een verfrissende wind waardoor de sterkte van de zon moeilijk is in te schatten. Gebruik zonnebrandolie met een hoge beschermingsfactor en zoek, zeker de eerste dagen, regelmatig een schaduwrijk plekje op.
Voltage
De voltage is 220 Volt, wij adviseren u een verloopstekker mee te nemen.
Bereik GSM
Met uw Nederlandse mobiele toestel kunt u vrijwel overal met een goede verbinding naar Nederland telefoneren, slechts in sommige bergachtige gebieden kan de verbinding niet optimaal zijn.
Auto-/ Motorhuur
Een aanrader om meer van het land te zien, de wegen zijn goed en de bezienswaardigheden talrijk. Voor autohuur dient u minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en een minimum leeftijd van 21 (soms 23) te hebben. Wij raden u aan de auto/motor via onze reisleiding of lokale vertegenwoordiging te huren. Enerzijds voor het gemak, anderzijds voor de zekerheid van goede contractuele afspraken. Uiteraard kunt u zeer voordelig een huurauto bij uw reservering bijboeken.
Brommer-/ Fietshuur
Als de afstanden niet zo groot zijn is het wellicht een aanrader een brommer of fiets te huren. Op deze manier geniet u optimaal van de zon en de omgeving! Er zijn veel aanbieders, om te voorkomen dat u slecht onderhouden materiaal huurt, verwijzen wij naar onze reisleiding of lokale vertegenwoordiging die precies kan vertellen welke verhuurder de beste prijs/kwaliteit verhouding biedt. Wij wijzen erop dat u bij brommerhuur verplicht bent een helm te dragen en in bezit dient te zijn van een brommercertificaat/rijbewijs. Voldoet u hier niet aan dan bent u niet verzekerd.
Meer informatie
Verkeersbureau
Spaans Bureau voor Vreemdelingenverkeer
Laan van Meerdervoort 8-A
2517 AJ Den Haag
tel.: 070-346 59 00
fax.: 070-364 98 59
Internet:
www.spaansverkeersbureau.nl
Ambassade
Lange Voorhout 50
2514 EG Den Haag
tel: 070-302 49 99