Djerba
Hammamet
Mahdia
Monastir
Port el Kantaoui
Rondreizen
Skanes
Sousse
Algemene info
Tunesië is een zonnig en boeiend land met eindeloze zandstranden en heel veel watersportmogelijkheden. Daardoor trekt het al jaren heel veel strandliefhebbers van over de hele wereld. Maar het is ook een land van eeuwenoude beschaving met prachtige steden vol culturele overblijfselen van onder andere de Arabieren en Romeinen. Oude ommuurde centra (medina) met kleine straatjes witgekalkte huizen, koepeldaken en indrukwekkende moskeeën. Een van de meest “oosterse” ervaringen is het bezoek aan een van de kleurrijke markten (soeks), waar allerhande zelfgemaakte artikelen worden aangeprezen en u, als u goed kunt afdingen, de voordeligste souvenirs kunt kopen. Ook in de oude centra van de voormalige visserplaatsjes Hammamet en Sousse liggen sfeervolle oosterse medinas waar handelaren hun koopwaar aanbieden. Inmiddels hebben de dorpjes zich ontwikkeld tot mooie badplaatsen met goede accommodaties. U kunt ook kiezen voor de mondaine badplaats Port El Kantaoui met een gezellige jachthaven of voor de hotels aan het schitterende Skanes strand bij Monastir. Het comfort en de luxe van de Westerse wereld in combinatie met de mystiek van de Arabische, staan garant voor een absolute wereldvakantie!
Staatsinrichting
Tunesië (Arabisch: ÊæäÓ) is een Arabisch land in Noord-Afrika grenzend aan Algerije en Libië en aan de Middellandse Zee. Het behoort tot de Maghreblanden, waar ook Marokko, Mauritanië, Algerije en Libië toe worden gerekend. Volgens de Tunesische grondwet van 1959 is het land een democratie, met een republikeinse staatsvorm en de islam als staatsgodsdienst. Staatshoofd van de republiek Tunesië is de voor vijf jaar (algemeen kiesrecht) gekozen president. Net als in de vroegere kolonisator Frankrijk, bezit de president verregaande bevoegdheid. Het kabinet van Tunesië wordt geleidt door een minister-president. Hoogste wetgevende macht in Tunesië is de Nationale Vergadering (parlement), dat door alle burgers van 20 jaar en ouder voor vijf jaar wordt gekozen. Tunesië is staatkundig onderverdeeld in 24 goevernementen.
Geografische ligging
Tunesië is vijf maal zo groot als Nederland en ligt in het centrum van Noord-Afrika. Het grenst in het westen aan Algerije, in het zuidoosten aan Libië en heeft in het noorden en oosten een natuurlijke grens, de Middellandse Zee. De natuurlijke grens in het zuiden is de Sahara.
Klimaat
De oostkust en het noordelijk deel van Tunesië hebben onder invloed van de Middellandse Zee en subtropisch klimaat met zachte winters en warme droge zomers. Het binnenland heeft een steppeklimaat en het uiterste zuiden een woestijnklimaat. Het noorden is aanzienlijk minder warm dan het zuiden. In de warmste maand, juli, heeft de streek Tunis-Bizerte een gemiddelde temperatuur van 25,9 ºC. Regelmatig waait de met zandstormen gepaard gaande sirocco, een droge, hete zuidwestenwind die uit de Sahara komt. Binnenblijven wordt dan aangeraden!
Tijdverschil
Er is geen tijdverschil tussen Tunesië en Nederland.
Natuur
Lang geleden, voor onze jaartelling, was Tunesië voor een groot deel bedekt met bossen. Echter is door het kappen voor timmerhout, weidegrond en akkerbouw nu nog maar 7% van Tunesië met bomen bedekt. De plantengroei wordt sterk bepaald door de hoeveelheid neerslag die er valt. In de noordelijke valleien komen loofbomen voor en in de vruchtbare gebieden worden olijven, vijgen en amandelen verbouwd.
Bevolking
Er wonen 9,9 miljoen mensen in Tunesië. Het aantal inwoners per km2 is vrij laag in vergelijking tot Nederland, dit heeft mede te maken met de zuidelijke nagenoeg onbewoonde Sahara. De meeste mensen wonen dan ook in de grote steden.
De bevolking in Tunesië is nog steeds groeiende, ondanks het hoge sterftecijfer bij geboorte. De laatste jaren is de armoede sterk afgenomen, maar de werkloosheid blijft groot. Bijna de gehele bevolking bestaat uit Arabieren/Berbers die de Islam als godsdienst hebben. Naast Arabisch wordt Frans als tweede taal op school aangeleerd, zodat verrassend veel jongeren de Franse taal behoorlijk machtig zijn.
Eten
Uit eten gaan is in Tunesië nog redelijk goedkoop. De Tunesische keuken is gebaseerd op gegrild of gebraden lamsvlees uit de oven, gegrilde vis of vis uit de oven en natuurlijk het nationale gerecht ‘couscous’ dat gecombineerd kan worden met lamsvlees, vis of kip. Enige gerechten zijn:
Brik: een gefrituurde bladerdeeg driehoek o.a. gevuld met ei, aardappelpuree, tonijn, kappertjes.
Slata Méchou-ia: gegrilde salade van o.a. groene en rode pepers, tomaten, olijfolie.
Chak-chouka: soort ratatouille van groentes
Kou-cha: gebraden lamsschouder uit de oven
Kamounia: gemengde stukjes rundvlees en lever met kummelsaus
Tajine: soort soufflé/quiche uit de oven op basis van stukjes vlees, ei, fijngesneden groente, gegratineerd met kaas en peper.
Baklava: gevuld bladerdeeg met nootjes en honingsiroop.
Makroudh: griesmeeldeeg gevuld met dadelpasta.
Drinken
Een goede maaltijd eindigt altijd met een glas muntthee. Het water uit de kraan is van redelijke kwaliteit maar meestal niet drinkbaar. U kunt het beste flessen mineraalwater kopen. Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongewassen fruit. Drink ook alleen gepasteuriseerde melkproducten.
Verder zijn Celtia, lokaal bier en lokaal bronwater, en Boekha, jenever gemaakt van vijgen typisch Tunesische dranken.
Veiligheid/criminaliteit
In de toeristische gebieden bent u relatief veilig. Past u echter wel op voor zakkenrollers en draag geen opzichtige sieraden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt het af om te reizen in de grensgebieden tussen Tunesië en Algerije.
Religie
Tunesië is een Islamitisch land, om die reden hebben de leef- en geloofsregels van de Islam wel invloed op het dagelijks leven, maar men is niet extreem streng gelovig. Tunesië is een van de meest moderne Islamitische landen De Tunesische vrouw heeft een belangrijke positie verworven en dat is ook merkbaar in het bedrijfsleven. Voor vrouwelijke toeristen is het echter goed om te weten dat topless zonnen bij het hotel is toegestaan, maar buiten het hotel wordt toch wel enige terughoudendheid verwacht.
Valuta
De munteenheid van Tunesië is de Dinar (DT). De Tunesische dinar wordt verdeeld in duizend millimes en heeft een waarde van ongeveer Euro 0,75. Er bestaan biljetten van 30, 20, 10 en 5 dinar en muntstukken van 1 dinar, 500, 100, 20, 10 en 5 millimes.
Import en export van dinars zijn streng verboden. U kunt het beste euro’s wisselen bij aankomst op het vliegveld, bij banken en in hotels. Overal geldt de officiële dagkoers. U mag maximaal 400 euro s pp. Contant geld meenemen. Op de luchthaven kan 30% van het totale gewisselde bedrag worden teruggewisseld met een maximum van 100 DT p.p. (wisselstrookjes dus goed bewaren).
Pinnen/Creditcards
Internationale creditcards (MasterCard, American Express, Diners Club en Visa) worden nagenoeg overal geaccepteerd. Overal in Tunesië kan gepind worden, geldautomaten zijn in de meeste steden aanwezig. Travellercheques kunnen bij elke bank omgewisseld worden.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Tunesië ligt onder het niveau van Nederland.
Fooien
Het is gebruikelijk om, indien u tevreden bent, een fooi van ca. 10% te geven.
Paspoort/visa
Nederlanders kunnen met een geldig paspoort naar Tunesië. Ook met een identiteitsbewijs (toeristenkaart) kan men naar Tunesië mits in het bezit van een hotelvoucher. Een visum is alleen vereist indien u langer dan 3 maanden in het land wilt blijven. Kinderen mogen in het paspoort van een der ouders staan bijgeschreven t/m 16 jaar. Reizigers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse dienen informatie in te winnen bij de Ambassade van Tunesië, 070-3512251, geopend van ma t/m vrij 09.30-13.00 uur.
Gezondheid
kan worden samengesteld. Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Bij ziekenhuisopname dient u direct uw verzekeringsmaatschappij op de hoogte te stellen zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand. Medische faciliteiten zijn modern en goed. De hotels en vakantiecomplexen hebben over het algemeen snel een dokter geregeld of hebben zelf een doktersspreekuur.
Vaccinaties
Er zijn geen inentingen verplicht.. Mocht u zich voor uw eigen persoonlijke situatie toch op de hoogte willen stellen dan kunt u altijd bij uw arts of de GG&GD terecht. Water drinken uit de kraan is niet aan te bevelen, maar kan zonder problemen worden gebruikt voor het spoelen van de mond na het tandenpoetsen.
Drinkwater
Het water uit de kraan is van redelijke kwaliteit maar meestal niet drinkbaar. U kunt het beste flessen mineraalwater kopen. Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongewassen fruit. Drink ook alleen gepasteuriseerde melkproducten.
Voltage
Voor het stopcontact van 220 V, gebruikt u dezelfde stekkers als in Nederland: u kunt dus zonder problemen de accu van uw camera of telefoon opladen. De meeste 4 of 5 sterren hotels beschikken over een föhn in de badkamer.
Telefoneren
Wanneer u naar Nederland wilt bellen, kiest u het toegangsnummer 00-31 en vervolgens het gewenste nummer zonder de eerste nul. Wanneer u vanuit Nederland naar Tunesië wilt bellen, kiest u 00-216 en daarna het nummer ook weer zonder de eerste nul. Bij de taxi-phones (herkenbaar aan het gele uithangbord) kunt u het voordeligst bellen. U kunt ook uw mobiele telefoon meenemen: deze werkt overal.
Stranden
Tunesië heeft lange en brede zandstranden die langzaam in zee aflopen. Topless zonnen is niet toegestaan, maar bij de hotels wordt vaak een oogje dichtgeknepen.
Watersport
In diverse badplaatsen kunnen windsurfmaterialen en zeilboten gehuurd worden. Verder bieden veel stranden vertier in de vorm van bananariding, ringoriding, waterscooters, waterskiën en parasailing.
Duiken
In Hammamet zijn een aantal duikscholen.
Golfen
In de directe omgeving zijn diverse golfbanen, zoals de 18 holes golfbaan Golf Yasmin bij Hammamet. Ook bij Sousse en Monastir zijn golfbanen.
Winkelen
In Hammamet, Monastir en Sousse zijn de meeste winkels te vinden. Voornamelijk in de traditionele s Souks. Voorheen had elke ambacht zijn eigen wijkje, bv. de goud- en zilversmeden in het centrum, met daaromheen de kruideniers. Door de komst van toeristenwinkeltjes is dit patroon enigszins doorbroken, maar nog steeds herkenbaar. Populaire koopwaar voor toeristen zijn o.a. lederwaren, koperen voorwerpen, tapijten, (zilveren) sieraden, parfums en stoffen kamelen.
Vluchtdagen
Iedere dinsdag en zaterdag vanaf Amsterdam naar Monastir.
Infrastructuur
De bus is een populair en betrouwbaar vervoersmiddel, met een groot landelijk bereik. Nog sneller en comfortabeler, maar ook iets duurder, zijn de taxi's. De trein komt maar op een beperkt aantal plaatsen. Het wegennetwerk en wegmarkeringen zijn in orde, dus je loopt niet het risico opeens van de weg af te rijden en ergens zielsalleen zonder benzine te stranden. De verkeersregels zijn vrijwel hetzelfde als in Nederland.
Autohuur
Als u de route van tevoren goed uitstippelt is Tunesië verkennen per auto over het algemeen geen probleem en buitengewoon interessant. Ga niet van de verharde wegen af en leg de afstanden overdag af. Het Nederlandse rijbewijs is ook in Tunesië geldig. Om een auto te huren moet u minimaal 21 jaar zijn en uw rijbewijs sinds 1 jaar hebben.
Trein/bus
Het trein en busnet van Tunesië dekt het hele land en is efficiënt en betaalbaar.
Taxi
Om korte afstanden af te leggen zijn de gele taxi's het meest gunstig. Hoewel er vaste taxistandplaatsen zijn, kan men ook op alle andere plaatsen een lege taxi aanhouden door gewoon uw hand op te steken. Maximaal kunnen er 4 personen plus bestuurder worden vervoerd. Elke taxi heeft een taximeter. U moet er dan ook op letten dat deze ook wordt ingeschakeld, tenzij er vooraf een vast bedrag is afgesproken. Het starttarief bedraagt ± 350 Millimes, elke verdere kilometer kost eveneens ± 300 Millimes. Er wordt een nachttoeslag van 50% berekend van 21:00 uur 's avonds tot 6:00 uur 's morgens. Voor eventuele grote hoeveelheden bagage zoals koffers mag "extra" worden berekend.
De witte verzameltaxi's zijn vaak Peugot's 404 of 504 en tegenwoordig ook kleine busjes met een blauwe of rode strip aan de zijkant. Deze verzameltaxi's verbinden alle gebieden in Tunesië. Ze zijn sneller dan de bus daar ze direct van A naar B rijden. Maximaal kunnen 5 personen in de normale auto's worden vervoerd, maar meer in de grotere busjes. De Louage vertrekt pas als alle plaatsen bezet zijn. Een alternatief is natuurlijk ook mogelijk, door de onbezette plaatsen te betalen. Het kan ook gebeuren dat de vraag groter is dan het aanbod en dan kan er wel eens een "kleine ruzie" ontstaan. Het zou zo maar eens kunnen gebeuren dat als u gebruik maakt van een louage er iemand naast u zit die een paar "levende" kippen bij zich heeft.
De prijzen voor de afstanden zijn "vaste" prijzen. Er wordt aan het einde van de rit afgerekend. Vraag even aan "uw buurman" wat het tarief is wat u moet betalen. Iedere plaats in Tunesië heeft een vaste "verzamelplaats" waar de louages staan. In de grote plaatsen zijn er vaak meerdere vertrekplaatsen. De chauffeurs van de louages houden er een stevige rijstijl op na omdat hoe vaker ze van A naar B kunnen rijden, des te meer ze verdienen.
Meer informatie
Ambassade en Consulaat
Gentsestraat 98
2587 HX Den Haag
Telefoon 070-3512251
Verkeersbureau
Tunesisch Nationaal Verkeersbureau
Muntplein 2, 3de etage
1012 WR Amsterdam